Falafel er en vegetar-favoritt som de fleste kjenner godt. Den smakfulle retten fra Midtøsten er en slags kjøttbolle- lignende sak, laget av grønnsaker. En tradisjonell falafel er hovedsakelig laget av kikerter og hestebønner, men min næringsrike variant er laget av quinoa og søtpotet.

Falafel

Falafel smaker kjempegodt i pitabrød, eller for seg selv – i selskap av en frisk salat. Jeg anbefaler en litt grovere type wrap, noe som passer godt til smaken av søtpotet. Grønnsakene du velger å pakke inn i wrappen er opp til deg, men til denne retten anbefaler jeg å bruke hummus. Du kan kjøpe hummus ferdig i velassorterte butikker hvis du ikke vil lage den selv.

Les også: Oppskrift på smakfull tofu sandwich med baconsmak

Falafel

Ingredienser: (ca. 20 middels store falafel)

  • 2-3 søtpoteter
  • 4 dl quinoa (da tilsetter du ca. 8 dl vann når du koker)
  • 1 ss salt
  • 1 ss pepper
  • 1 ss rosmarin
  • 1 ss koriander
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ss spisskummen
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Andre ingredienser og tilbehør:
  • Avokado
  • Paprika
  • Agurk
  • Salat
  • Tomat
  • Hummus
  • Wraps (hjemmelaget eller kjøpt i butikk)
FalafelFremgangsmåte

Kok søtpotetene og quinoaen hver for seg. Skrell og kutt søtpoteten i små biter før den kokes til du enkelt kan stikke en gaffel gjennom bitene. Quinoaen kokes med dobbelt så mye vann som du har quinoa, og den er ferdig når alt vannet er borte, og du har en litt grøtete, men tørr konsistens igjen.

Etter både quinoaen og søtpoteten er gjennomkokt, setter du de sammen i en stor bakebolle og tilsetter krydder.

For en mer grov konsistens på falafel-bollene, bruk en grønnsaks-stapper. For en mer glatt konsistens, bruk en stavmikser. I denne oppskriften ble det brukt grønnsaks-stapper.

Les også: Sunn sjokolademousse for både deg og planeten vår

Falafel
Falafel er en allsidig vegetarrett

Form falafel-deigen i ønsket størrelse og sett dem på et stekebrett. De skal i ovnen på 200 grader og bør stekes i omtrent 30-40 minutter, til de har fått en litt gyllenbrun farge og er litt harde utenpå. Avkjøl på rist før servering.

Falafel

Falafel er en mettende, frisk og enkel vegetarrett som er allsidig ettersom krydder og tilbehør kan varieres etter eget ønske. Jeg håper oppskriften faller i smak, og sist men ikke minst; at den vil inspirere til et mer vegetarisk kosthold.

Bon appétit!

Falafel