Den diggeste og enkleste veggismaten å lage er gryteretter. Min favoritt er en skikkelig cowboygryte, en chili con carne, uten carne (kjøtt). På siden passer det med noe brødmat og gjerne guacamole.

Ekstra god på mørke vinterkvelder.

Denne gryta tar ca 1 time å lage, inkludert oppkutting. Men som alle chiligryter blir den bedre jo lenger chilien får koke inn i sausen.

INGREDIENSER:

cowboygryte_small02

Her er det du trenger å vite for å mette fire sultne personer:

GRYTA:
-3 små gule løk
-1 sterk chili
-2 fedd hvitløk
-1 teskje hel spisskummen
-3 bokser grovhakka tomater
-2 bokser brune bønner
-1 boks sorte bønner
-1 boks mais
-1 paprika
-2 store sjampignong
-1 dl quinoa
-Salt og pepper
-Den hemmelige ingrediens

Tilbehør:

cowboygryte_small06

-4 små (eller 2 store avokado)
-Grovt brød eller tortillas
-Rømme
-1 lime

Dette gjør du

GRYTA:
1. Grovhakk løk, hvitløk, chili og stek i olje sammen med spisskummen til løken er gyllen, eller chilien begynner å svi i neseborene.
2. Hell i tomatene og kok opp på svak varme.
3. Skyll av vannet fra bønnene og hell de i gryten.
4. Tilsett opphakka paprika, mais og sopp (biter i valgfri størrelse).
5. Tilsett 2 teskje pepper og 1 teskje salt. Smak til.
6. La det småkoke på lav varme.
7. Kok opp quinoan på siden, og når den er klar tilsetter du den til gryten.
8. La gryten koke i minst 20 minutt. Jo lenger jo bedre.
9. La gryta hvilke noen minutt før servering.

TILBEHØR:
1. Mos eller stavmiks avocadoen til den er smørbar.
2. Skjær opp brød, eller varm tortillas i ovnen.

cowboygryte_small03

Like før servering tilsetter du den hemmelige ingrediens i gryta; 1 god teskje råkakao. Dette er et gammel cowboytriks som gir gryta en mørk og fin farge, og en god vri på smaken.

Server gryta i dype skåler med guacamole, brød, og rømme på siden.

Så da er det bare å tjore fast hestene, sparke av seg bootsa og hive innpå.

cowboygryte_small07

Bonusmateriale:
For de som har lyst å gjøre litt ekstra ut av gryta nå i juletider kan man hive oppi fem nelliker og et par små kanelstenger som man lar koke inn de siste 20 minuttene av koketiden. Det gir litt ekstra god julestemning.

Les også: Kjøttfri mandag – Blåskjellsuppe med Terje Håkonsen